Saat için bakım kuralları

21-03-2024 18:27
Saat için bakım kuralları

1- Saatinizin Quartz veya Mekanik Olup Olmadığını Öğrenin ve Buna Göre Hareket Edin

Modern quartz saatler neredeyse bakım gerektirmez. Ancak, aksamı çok hassastır ve kolayca zarar görebilir. Bu nedenle bir quartz saatin pilini bile değiştirmek için deneyimli bir saat tamir uzmanından yardım almalısınız. Öte yandan mekanik bir saatin aksamı diğer saatlerin aksine, doğruluğunu korumak için her üç ile beş yılda bir temizlenmeli ve yağlanmalıdır. Güzel quartzınızın veya mekanik saatinizin hassas mekanizmasının karmaşıklığı nedeniyle saatinizin saat imalatçısı tarafından yetkilendirilmiş bir tamir atölyesi tarafından bakımı yapılması daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde yıpranmış parçaların değiştirilmesi gerekiyorsa doğru bileşenleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki sadece yetkili bir saat onarım merkezi size garantili hizmet verir.

2- Kurmalı Mekanik Saatinizin Asla Aşırı Sarılmamasına Dikkat Edin

Elle sarılmış bir saat oldukça sağlam ve dayanıklıdır. Ancak yanlış kullanımda bu durum saatinize zarar verebilir. Saatinizi her gün aynı saatte sarın ve hafif direnç hissedene kadar tacı çevirmeye devam edin. Direnç hissettiğinizde derhal sarmayı bırakın! Tepenin döndürülmesinde herhangi bir zorluk varsa, sarma işlemine devam etmeyiniz. Aksi takdirde saatiniz zarar görebilir. Zamanı ayarlarken akrep ve yelkovanı sadece saat yönünde çevirmeyi unutmayın. Bazı saatlerde bu işlemi saat yönünün tersine gerçekleştirmek mekanizmaya zarar verebilir. Ayrıca saatinizin tarih ayarlarının gündüz yapılması önemlidir. Tarih tekerleği eskimeye başladıkça gece geç saatlerde ayar yapmak saatinize de zarar verebilir.

3- Suya Dayanıklılığın Suyu Geçirmez Anlamına Gelmediğini Unutmayın

Saatiniz dalgıçlar için özel olarak tasarlanmış bir saat değilse çok fazla suya sokmazsanız iyi edersiniz. Saatinize su direnci veren conta zamanla kurur ve kırılganlaşır. Saatinizin bakım zamanı geldiğinde mutlaka bu parçalar kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir. Gövde ile saatinizin arkasındaki conta kuruduysa saatiniz artık suya dayanıklı değildir. Saatiniz aşırı ısı ve soğuktan da etkilenir. Kasa, ısıya maruz kaldığında genişler ve nem kasadaki veya saat camındaki mikroskobik çatlaklardan girebilir. Düzenli olarak servis bakımı yaptırırsanız bu sorunların çoğunu önleyebilirsiniz.

4- Golf veya Tenis Oynarken Saatinizi Takmayın

Çoğu kişi saatini sert bir zemine düşürdüğünde hasar görebileceğini biliyor. Çoğu kişinin bilmediği şey ise bazı aktif sporların saatinize zarar verecek hareketleri içerdiğidir. Golf veya tenis oynarken kolunuzun hareketi saatte 110 km hızı bulabilmektedir. Böyle hızlı hareketlerle ilişkili şoklar saatinizin birçok hassas parçasının zarar görmesine sebep olabilir. Genel olarak yalnızca pilot ve sürücü saatleri sert ve gürültülü ortamlarda kullanılmak üzere üretilmiş ve sertifikalandırılmıştır. Saatinizin potansiyel olarak zarar göreceği durumlara maruz kalmadan önce şok ve titreşime dayanıklı olduğundan emin olun.

5- Saatinizi Takmayı Unutmayın

Saatleri her gün takmaktansa çekmecede bırakmak onlara dönüşü olmayan zararlar verecektir. Mekanik bir saatteki mekanizmada, yağlayıcıların yerinde kalması ve çalışması için hareket gereklidir. Kullanılmayan bir saatteki yağlayıcılar kritik rulmanlardan kurtulabilir veya bu rulmanlardan uzaklaşabilir. Böylece saatin hassas mekanizması zarar görür. Otomatik bir saatin hasar görmesini önlemek için saatinizi takmadığınız zamanlarda bir saat kurucuya yerleştirin. Quartz bir saatin bile kullanılmadığı için zarar görebileceğini unutmayın. Bir quartz saatindeki pil zaman içerisinde değiştirilmezse paslanma ve sızıntı oluşabilir. Akan bir pildeki asit, saatinizin hassas parçalarına ciddi zarar verir. Pek çok quartz saat düzenli aralıklarla pilleri değiştirilmediği için bozulmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.